Istanbul og Marmara Regionen

Istanbul er en stor og spændende by hvad der angår kultur, fordi byen ligger midt imellem Asien og Europa og dette tydeligt fremgår. Istanbul er det mest populære rejsemål i Tyrkiet og også en af de største byer i Europa og i hele verden med mellem 12-19 millioer mennesker.

Historisk set kan man se stor helt tilbage til den romerske tid i den gamle by Constantinobel. Allerede fra midten af 1500 tallet blev Istanbul et populært centrum indenfor kultur og politik. Selvom hovedstaden blev flyttet fra Istanbul til Ankara omkring 1923 da republikken Tyrkiet blev etableret, er Istanbul fortsat med at vokse og udvikle sig. Istanbul er et samlingspunkt og et attraktivt rejsemål, hvorfor turist industrien også vokser.

Klik her for at købe billige billetter til Istanbul.

Istanbul er som mange måske ikke ved, på sammen længdegrad som New York og har derfor et lignende klima med hensyn til vejr og vækst. Mange har et forkert billede af Istanbul og tror at det er et varmt tropisk klima, lignende Barcelona. Men Istanbul har om sommeren en gennemsnits temperatur på 27 grader om dagen og 18 grader om natten. Desuden er der sne om vinteren og faktisk en hel del, som mange måske heller ikke vidste. Vinterne er kolde og våde og omkring 7 grader om dagen og 2 grader om natten. De bedste tidspunkter at besøge Istanbul på er sent forår og efterår, altså omkring maj og juni og så igen september og oktober, da der på disse tidspunkter ikke er for varmt og ikke for koldt. Da Istanbul er så stor en by, kan man dog sagtens opleve at have sol i den ene ende af byen og regn i den anden.

Næsten uanset hvornår på året man besøger Istanbul er en paraply en god ide at have med sig, da det når som helst kan regne. Paraplyer kan man dog også nemt købe så snart det begynder at regne, kommer der nemlig paraply sælgere frem på gaderne og man kan der købe en paraply for omkring 15 kr.

Én anden ting at være opmærksom på som turist i Istanbul er at man som udlænding godt kan risikere at skulle købe visum i lufthavnen for at komme ud af lufthavnen. Dette kan gøres i nogle små vinduer lige inden pas kontrollen i lufthavnen (på venstre side). Man kan godt betale i udenlandsk kurs eller i Tyrkiske lire, men visakort og dankort accepteres ikke.

Når man kommer ud af lufthavnen og skal ind til Istanbul centrum, så findes der flere forskellige transport muligheder, blandt andet metro, bus og tram. Systemet kan være svært at finde ud af, da der sjældent findes kort over ruterne. Men lige meget om du skal med bus, metro, tram eller båd, så skal man betale med såkaldte token. 1 token koster 1,50 tyrkiske lire og kan købes på de fleste stationer og i kiosker. Man kan ofte komme til at skulle betale flere gange hvis man skal skifte med toget eller bussen, og det kan derfor godt betale sig at købe et AKBIL, som er en lille elektronisk dims, som du holder hen mod de maskiner som er ved indgangen i bus, tog og så videre. En AKBIL kan bruges af flere på samme gang og den giver rabat på alle turene og kan også fyldes op ved alle stationerne. Der skal dog betales et depositum når AKBIL købes, men dette får du igen når du aflevere AKBIL igen.

I busser og toge skal man være opmærksom på lommetyve, da der ofte er fyldt med mennesker i myldretiden.