Sortehavskysten i Nordtyrkiet

Sortehavskysten er et spændende, anderledes og smukt rejsemål. Naturen er et syn som er værd at se og den lækre mad og det varme vejr, gør også Sortehavskysten til et eftertragtet sted at besøge.

Klik her for at købe billige billetter til Tyrkiet.

I Nord ligger Tyrkiets sortehavskyst, med stejl klippekyst og floder, vandfald og slugter nær ved kysten. Et par store floder, der skærer ned gennem Pontic Mountains, har bifloder, der løber i brede, forhøjet bassiner. Det meste af nordkysten er afskåret fra det indre Tyrkiet af en lang og høj bjergkæde fra øst til vest, som danner en næsten ubrudt mur. De høje skråninger mod nordvest er for det meste tæt skov. På grund af disse naturlige forhold, har Sortehavskysten historisk været isoleret fra Anatolien.

Kørsel fra Zonguldak i vest til Rize i øst, den smalle kyststrækningen udvides flere steder i frugtbar, intenst dyrkede deltaer. Samsun område, tæt på midtpunktet, er en stor tobaksdyrkning regionen, øst for det er mange citrusfrugter.

Øst for Samsun, området omkring Trabzon er verdensberømt for produktion af hasselnødder, og længere mod øst den Rize regionen har mange teplantager.

Alle dyrkbare arealer, herunder bjergskråninger, hvor de ikke er for stejl, udsås eller anvendes til græsning. Den milde, fugtige klima ved Sortehavskysten gør kommercielle landbrug rentable. Den vestlige del af Sortehavet, især Zonguldak område, er et center for kulminedrift og tung industri.

The North Anatolian bjergene i nord er en afbrudt kæde af foldede højlandet, som generelt parallelt Sortehavskysten. I vest, en tendens i bjergene for at være lav, med stigninger sjældent over 1.500 meter, men de stiger i østlig retning til højder over 3.000 meter syd for Rize. Langvarige dale og bassiner karakterisere bjergene. Floder løber fra bjergene mod Sortehavet. De sydlige skråninger, der vender den anatolske højslette, er for det meste skovfrit, men de nordlige skråninger indeholder tætte bevoksninger af både løv-og stedsegrønne træer.