Tyrkiets historie

Den anatolske halvø, som omfatter det meste af det moderne Tyrkiet, er et af de ældste kontinuerligt beboede områder i verden. Mange bebyggelser i regionen regnes blandt de tidligste i verden.

Klik her for at købe billige billetter til Tyrkiet.

Gennem historien har Anatolians folk talt indo-europæiske sprog. Det er blevet foreslået at Anatolien kunne være det centrum, hvorfra de indo-europæiske sprog har udbredt sig.

Tyrkiets græske og romerske fortid
Fra omkring år 1200 f.Kr. blev de tyrkiske kyster ved Middelhavet og Ægæerhavet bosat af grækere og Anatolien blev dermed en del af den græske verden. Hele regionen kom under persisk styre omkring år 600 f.Kr. men faldt til Alexander den Store i 334 f.Kr. I den efterfølgende periode var Anatolien inddelt i en række græske kongeriger, som til sidst blev en del af Romerriget.

I år 324 valgte den romerske kejser Konstantin I Byzantium som den nye hovedstad i Romerriget. Byen blev efter hans død omkaldt efter ham som Konstantinopel (i dag Istanbul). Efter Romerrigets opløsning blev Konstantinopel hovedstad for det Byzantinske Rige.

Tyrkerne og det Osmanniske Rige
Tyrkerne er en del af de mange tyrkiske folkeslag som eksisterer over hele centralasien. For omkring 1000 år siden begyndte den tyrkiske stamme ‘Seljuk’ fra centralasien at migrere til den østlige del af Anatolien. Over de næste århundreder blev Anatolien domineret af tyrkere, og det Osmanniske rige opstod, som i de følgende århundereder ville udvide sig til Anatolien, Balkan og Mellemøsten. I 1453 erobredes Konstantinopel af osmannere og dermed opløstes det Byzantinske rige. Det Osmanniske Rige fortsatte sin udvidelse helt frem til slutningen af 1600-tallet, hvor riget dækkede store dele af Mellemøsten, Nordafrika og Sydøsteuropa.

Efter første verdenskrig opløstes det osmanniske rige og den moderne tyrkiske republik opstod.